Home / Veilig online winkelen

 

Wanneer is een webwinkel te vertrouwen?

Die vraag is niet in de eerste oogopslag te bepalen. Niet alleen is het belangrijk dat de betaalomgeving veilig is, je wilt na de betaling ook daadwerkelijk je spullen ontvangen.

Allereerst moet je de rechten en plichten kennen van jou als koper:

  • Een webwinkel mag je niet dwingen om het volledige bedrag vooruit te betalen. Er moet minimaal een optie zijn om (een deel van) het bedrag achteraf te betalen.
  • Je persoonlijke gegevens moeten zorgvuldig behandeld worden via de Wet bescherming persoonsgegevens. Hoe een verkoper dit doet, moet hij openbaar maken, bijvoorbeeld via een privacyverklaring.
  • De totale prijs, inclusief alle kosten zoals administratie- en verzendkosten moet bekend zijn voor de daadwerkelijke koop plaatsvindt.
  • Binnen 7 dagen, na ontvangst van het product, mag je het product terugsturen zonder het opgeven van een reden. Het product mag uit de verpakking gehaald worden, maar niet in gebruik genomen worden. Er zijn een aantal uitzonderingen zoals producten die om hygiënische reden anders niet doorverkocht kunnen worden, tijdsgebonden producten (bijvoorbeeld tijdschriften), op maat gemaakte producten, producten waarbij de verzegeling is verbroken (waaronder cd’s) of producten die kunnen bedrijven.
  • De koop dient bevestigt te worden door een e-mail naar het opgegeven adres. De details van de koop dienen daar in te staan, de mogelijkheid tot het herroepen van de overeenkomst en de contactgegevens.
  • Wanneer een webwinkel communiceert een keurmerk te hebben, kan dat enige zekerheid bieden over het kwaliteitsniveau. Maar vertrouw niet direct ieder keurmerk en check altijd de organisatie achter het keurmerk. Een keurmerk wordt over het algemeen verleend, wanneer een webwinkel zich houdt aan de voorschriften van het keurmerk. Bekijk dus altijd even de voorschriften, dan weet je waar de webwinkel in ieder geval aan voldoet.

De Online ShopScan van Consuwijzer helpt je bij het beoordelen van een webwinkel door middel van een aantal vragen.