Home / Internetfraude / Pas op voor onnodig dure kredieten!

 

Wanneer de wasmachine stukgaat of de APK van de auto wat duurder uitvalt dan verwacht, is het fijn als u even wat extra geld achter de hand heeft. Dat kan in de vorm van een spaarrekening, maar veel mensen maken in dit geval gebruik van de mogelijkheid om rood te staan of een creditcard voor online aankopen. Geen enkel probleem wanneer dit sporadisch gebeurt, maar veelvuldig gebruik van deze opties zijn jaarlijks toch een flinke kostenpost als het op de rente aankomt.

De rente wordt duur betaald

Weet u uit uw hoofd zo wat de rente is die uw bank rekent voor het roodstaan? Wanneer u het antwoord schuldig moet blijven hoeft u zich niet te schamen, maar liefst 9 op de 10 Nederlanders heeft geen exact een idee wat deze rente is. Toch bedraagt deze doorgaans tussen de 12 en 15%, wat zonder meer aan de hoge kant is. Hoewel veel Nederlanders het roodstaan niet als een vorm van krediet zien, is het met zulke percentages uiteindelijk toch een behoorlijk dure lening. Voor creditcards gelden vergelijkbare percentages.

Voorkom dure aflossingen

Wanneer u rood kunt staan of een creditcard heeft, is het verleidelijk om hier gebruik van te maken. Toch is het vanwege de hoge percentages vaak veel gunstiger om een lening af te sluiten voor een grote aankoop. Uiteraard is het dan wel verstandig om de verschillende rentepercentages goed te vergelijken en te berekenen wat het voordeel is ten opzichte van roodstaan. Ook het aanspreken van spaargeld is in zulke gevallen een verstandigere optie. De rente die u hierover ontvangt is immers voordeliger dan de rente die u betaald over geleend geld.

Staat u al langer rood en wilt u er vanaf? Dan kan het handig zijn om het maximale bedrag dat u rood kunt staan met stapjes te verlagen. Zo werkt u langzaam weer naar een financieel gezondere situatie toe waar u zich veel prettiger  bij zult voelen.

shoppingonline