Home / Keurmerken

 

Keurmerken voor online betalingen

Wanneer je online aankopen wilt doen, dan wil je dit natuurlijk het liefst doen bij een winkel die betrouwbaar is. Het is belangrijk dat het product dat je bestelt daadwerkelijk geleverd wordt en dat alle wetten en regels worden nageleefd, maar ook dat betaalgegevens die worden ingevoerd niet worden misbruikt of gestolen. Vertrouwen is dus erg belangrijk en een keurmerk kan helpen om vertrouwen te scheppen tussen een winkel en klant.

Keurmerken voor webwinkels

Keurmerken zijn in het leven geroepen om klanten een veilig gevoel te geven tijdens het winkelen op het internet. De keurmerken verplichten winkels die zich aan sluiten bij het keurmerk doorgaans zich aan de Nederlandse en Europese wet en regelgeving te houden en ze hebben vaak een eigen geschillencommissie voor het oplossen van eventuele conflicten. Tot slot bekijken keurmerken vaak zelf ook hoe het staat met de betrouwbaarheid en veiligheid van webwinkels.

Welke keurmerken zijn relevant?

Er zijn de afgelopen jaren vele verschillende keurmerken voor webshops in het leven geroepen. De meeste keurmerken bieden echter nauwelijks toegevoegde waarde en weten de consument nauwelijks extra zekerheid te beiden. Toch kunnen niet alle keurmerken over een kam worden geschoren en er zijn ook keurmerken die weldegelijk een goede indicatie van de betrouwbaarheid geven.

De twee meest relevante keurmerken zijn het Thuiswinkel Waarborg van Stichting Thuiswinkel en het Webshop Keurmerk van Stichting Webshop Keurmerk. Webshops die het logo van deze keurmerken voeren hebben algemene voorwaarden die in samenwerken met de Consumentenbond zijn opgesteld en voldoen aan de Nederlandse en Europese wetten. Er is een onafhankelijke geschillencommissie voor eventuele problemen en betalingen die worden gedaan zijn gegarandeerd veilig.

thuiswinkelwaarborgwebshopkeurmerk

Keurmerk niet altijd waterdicht

Tot slot willen we iedereen die van plan is om online aankopen te doen er toch nog even op attenderen dat geen enkel keurmerk heilig is. Een goed keurmerk voorkomt in verreweg de meeste gevallen problemen, maar dit betekent niet dat er helemaal geen problemen meer kunnen optreden. Een webshop zou bijvoorbeeld failliet kunnen gaan, waardoor producten die wel al betaald zijn niet meer worden geleverd.