Home / Internetfraude / Internetbankieren en mobiele bankierapps

 

mobile-phisingHet gebruik van internet op je mobiele telefoon wordt steeds populairder. Steeds vaker zie je mensen driftig typend over straat lopen. Ze voeren gesprekken via whatsapp en lezen het laatste nieuws. Wat niet op straat gebeurt maar wel exponentieel vaker thuis en op kantoor wordt gedaan zijn het maken van aankopen via het internet op de mobiele telefoon. Men houdt en doet zijn financiële zaken bij via de bankieren app van de desbetreffende banken. Over de veiligheid van aankopen doen op je mobielen telefoon en mobiel bankieren apps is echter niet iedereen het eens.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren mobiel internetbankieren als onveilig beschouwen. Opvallend in dit onderzoek is dat veel mensen geen mening blijken te hebben over het internetbankieren of de bankieren apps. Vooral in oudere leeftijdscategorieën blijkt dit zo te zijn. Reden hiervoor kan zijn dat zij nog niet zo mobiel zijn als jongeren en daardoor niet heel bekend zijn met deze manier van bankieren.

Een gevaar dat altijd op kan treden bij het doen van aankopen via het internet is phishing. Wanneer je bijvoorbeeld denkt op de site van je bank te zitten om even wat geld over te maken, maar de link blijkt net niet te kloppen, kan het zijn dat criminelen de gegevens die je invult in hun bezit krijgen en zo gemakkelijk ook jouw bankzaken kunnen regelen ten goede van henzelf. Ook een neppe mobiel bankieren app is zo aangemaakt en kan vervolgens door de onwetende gebruiker worden gedownload in de app store, niet wetend dat hij het hiermee erg makkelijk maakt voor de criminelen.

Kijk daarom altijd goed uit als je aankopen gaat doen via het internet. Ook als je twijfelt of je wel echt op de site van je eigen bank zit, is het verstandig de bank zelf even te raadplegen. Zo weet je zeker dat criminelen je gegevens niet in handen krijgen.