Home / Contactloos betalen / Groeiend aantal betalingen via mobiel

 

Met een steeds mobielere wereld laat de nieuwste Mobile Payments Index van Adyen zien dat wereldwijde mobiele betalingen tegenwoordig goed zijn voor 26% van de online betalingen. Het gaat dan om online betalingen via een mobiel apparaat als een smartphone of tablet.

Betalingsdienstverlener Adyen onderzoekt per kwartaal hoe de markt voor online betalingen zich ontwikkelt en begon met het publiceren van de Mobile Payments Index in juni van 2013. Huidig cijfer is sinds die tijd nog niet zo hoog geweest.

Stijging mobiele betalingen

In het vierde kwartaal van 2014 werd 25,8 procent van alle wereldwijde online betalingen uitgevoerd vanaf een mobiel apparaat. Een stijging van 11% ten opzichte van het derde kwartaal van 2014 en een toename van 37% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013.

Ook is duidelijk te merken dat de stijging per maand doorzet. In december was met 26,6% sprake van het hoogste percentage mobiele betalingen, op de voet gevolgd door november met 26,1%.

Opmars Android

Daarnaast is Android bezig met een inhaalslag. Met de iPad worden nog steeds de meeste betalingen verricht op de voet gevolgd door de iPhone, maar smartphones met Android waren toch goed voor 25,3%. Volgens Adyen is dat een enorm verschil ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013 toen slechts 20% van alle mobiele betalingen op Android toestellen geschiedde.

Als de huidige trends zich voortzetten, bestaat er een reële kans dat de iPhone en iPad in de tweede helft van dit jaar door Android voorbij worden gestreefd.

Smartphones vs tablets

Verder laten smartphones tablets verder achter zich als populairste mobiele apparaat voor het doen van online aankopen. 58% van alle mobiele transacties werd verricht op smartphones en 42% op tablets. De ontwikkeling van tablets naar smartphones kan gezien worden in het verlengde van de wereldwijde trend om smartphones te voorzien van grotere schermen.