Home / Contactloos betalen / De voordelen van contactloos betalen

 

Je kan tegenwoordig betalen zonder je betaalpas in de betaalautomaat te stoppen en ook zonder je pincode in te toetsen. Dat is handig en snel. Maar hoe werkt het precies en is het ook veilig?

Hoe werkt het?

Contactloos betalen betekent dat je geen pincode hoeft in te toetsen. Door je pas tegen de betaalautomaat aan te houden, vindt de betaling plaats. Dit gebeurt op basis van NFC, Near Field Communication. Er zit een antenne in de pas die de gegevens doorstuurt naar de betaalautomaat. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe contactloos betalen in zijn werk gaat.

Niet voor alle passen

Niet iedere betaalpas is geschikt om contactloos te betalen. De banken verstrekken nu nieuwe passen waarbij dit mogelijk is, maar bij oudere passen is dat niet altijd het geval. Je kan aan de achterkant van je pas zien of jouw pas geschikt is voor contactloos betalen door dat er het ‘wifi’ logo op staat.

Kleine betalingen

Een veel voorkomende vraag over contactloos betalen is “hoe veilig is het?”. Tenslotte kan iedereen met de pas van iemand anders contactloos betalen. Om die reden kan je maar kleine bedragen op deze manier afrekenen. Betalingen boven de € 25,- kunnen niet op deze manier betaald worden, dan is er een pincode vereist. Bij je meerdere contactloze betalingen op één dag dan geldt er een limiet van  € 50,-. Bij sommige banken kan je zelf het limiet instellen. Het is raadzaam om hierover informatie in te winnen bij jouw bank.

Voordelen

Volgens de website Pin.nl zitten er veel voordelen aan contactloos betalen:

  • Het gaat sneller. Het niet hoeven invoeren van je pincode scheelt tijd.
  • Het is veiliger:
    • Er is geen gelegenheid om de pincode af te kijken.
    • Er is een maximum bedrag, dus ook al verlies je je pas verliest, blijft de schade beperkt.
    • Skimmen is niet mogelijk omdat de gegevens van de magneetstrip niet gekopieerd kunnen worden.
  • Je hoeft de betaalpas niet op te laden zoals bij de chipknip.

Niet populair

Echter is contactloos betalen in Nederland nog niet zo populair. Slechts 3,8% van alle PIN-betalingen in de maand augustus werden contactloos gedaan. In Nederland bestaat deze manier van betalen relatief kort, anderhalf jaar. Niet alle passen zijn al geschikt ervoor. In het buitenland is deze betaalmanier populairder maar daar wordt dan ook al langere tijd contactloos betaald.