Home / Internetfraude / Cybercrime en digitale spionage blijven bedreiging voor digitaal Nederland

 

digitale spionage

Criminaliteit komt overal voor, dus ook op internet. Cybercrime en digitale spionage blijven de grootste bedreiging voor digitaal Nederland, zo blijkt uit het Cyber Security Beeld Nederland-csbn-2015.

Cyber trends

Volgens dit rapport zetten bepaalde trends zich door in 2015. Denk hierbij aan griezelvirussen en aan phishing. Het verkrijgen van persoonlijke en/of zakelijk gevoelige informatie om voor andere doeleinden te gebruiken, ligt voor de hand. Maar helaas blijft het daar niet bij, zoals onderstaande tabel laat zien

dreigingsmatrix

Terrorisme

Begin dit jaar is de Franse televisiezender TV5Monde slachtoffer geworden van een digitale aanval. Met deze ‘hack’ werd bewerkstelligt dat er elf televisiekanalen alswel Facebook en de internetsite onbereikbaar waren. De aanval was een vergelding tegen de Franse deelname in hun strijd tegen Isis.

Alert Online

Ieder jaar wordt de campagne Alert Online gehouden. De doelstelling is om iedereen bewust te maken over online veiligheid. Deze campagne is een samenwerking van de overheid met het bedrijfsleven en de wetenschap en vindt dit jaar plaats op 26 oktober tot 6 november.

Op de website van Alert online, staan tips te lezen hoe je veilig kan internetten, er is een activiteiten kalender en filmpjes over hoe cybercrime werkt.