Home / Contactloos betalen / Contactloos betalen is de toekomst

 

Miljoenen Nederlanders hebben inmiddels een pinpas waarmee contactloos kan worden betaald. Volgens banken is deze snelle en handige manier van betalen de toekomst. De nieuwe pinpas hoef je namelijk niet meer in de betaalautomaat te steken, je kunt hem er gewoon naast houden. In Nederland is een kwart van de 24 miljoen betaalpassen inmiddels voorzien van de technologie die dit mogelijk maakt.

Onderzoek

Hoewel de nieuwe bankpassen die gebruikt kunnen worden voor contactloos betalen in theorie te misbruiken zijn door criminelen, betekent dit volgens Betaalvereniging Nederland niet dat de passen onveilig zijn. Onderzoek wijst uit dat criminelen die een uitleesapparaat dichtbij iemands pas houden geld kunnen overhevelen naar hun eigen rekening. Maar de mogelijkheid tot fraude is bewezen in een laboratoriumopstelling. Ondanks dat de pasjes inmiddels al bijna twee jaar in omloop zijn is dit nog niet gebeurd.

Veiligheid

Criminelen blijken flink hun best te moeten doen want het hebben van een uitleesapparaat is niet voldoende. Om geld te kunnen overmaken, moeten criminelen ook een contract hebben met een transactieverwerker. Daarnaast moeten ze beschikken over een bankrekening. Dat maakt dit soort misbruik goed traceerbaar, aldus de Betaalvereniging Nederland. Bovendien kan per transactie slechts 25 euro worden overgemaakt. Een standaard kaartlezer werkt hooguit op een afstand van 1 of 2 centimeter en wanneer de pas nog in de portemonnee zit werkt het vaak helemaal niet.

Niet reëel

Erik Poll – professor ‘digital security’ van de Radboud Universiteit Nijmegen – meent dan ook dat de negatieve geluiden niet reëel zijn. Uit landen waar ze contactloos betalen al langer gebruiken, zoals het Verenigd Koninkrijk, zijn geen gevallen van digitaal zakkenrollen bekend. ABN Amro laat weten dat fraude onrealistisch is en mocht een klant toch slachtoffer worden, dan betaalt de bank de schade.

Alternatieven

De verwachting is dat contactloos betalen populairder wordt als de chipknip per 1 januari 2015 wordt afgeschaft. Voor consumenten die het toch niet vertrouwen, heeft de Betaalvereniging Nederland een tip: scanners herkennen geen passen die in een metalen hoesje zitten of gewikkeld zijn in aluminiumfolie. Bij ING kan het contactloos betalen daarnaast ook worden uitgezet.

nfc-chip-contactloos-betalen-betaalpas-ing